Skimmelsvamp

Er der skimmelsvampe i din lejlighed?

Skimmelsvampe kan give allergi og astma, og de kan være skyld i træthed, hovedpine og åndedrætsbesvær. Skimmelsvampe – eller mug og skimmel – lever af tapet, træ, lim i vægge, tøj og lignende. Skimmelsvampe kan kun vokse på fugtige steder i boligen.  

Se efter pletter af skimmel og mug:

Angreb af skimmelsvampe ses som grønne, sorte, brune eller hvide pletter eller plamager, som ofte har en lodden overflade. Undersøg, om der er spor efter svampeangreb på gulve, vægge eller lofter. Kig særligt efter i hjørnet af brusenichen, omkring vinduer og ved radiatorer.  

Tjek bag møbler og løse tapeter:

Træk løse tapeter til side. Mærk om tapetet er fugtigt og se efter, om der er skimmel på bagsiden. Se også efter, om der er skimmel bag på reoler, skabe, opslagstavler og andre møbler, som står op af en kold ydervæg. Der kan også være skimmel på væggen ind mod badeværelset eller i nærheden af køkkenafløbet.  

Sådan slipper du af med skimmelsvampene  

Tjek udsugningen:

Det er vigtigt at udsugningen fungerer ordentligt døgnet rundt. Prøv med et stykke papir, om den mekaniske ventilation på badeværelset og i køkken suger stærkt nok, det gøres ved at holde et stykke A4 papir oppe ved udsugningen. Hvis papiret ikke kan holde af sig selv skal du henvende dig på afdelingskontoret.  

Vask med klorin eller rodalon:

Du kan fjerne skimmelsvampe fra gulve, vægge og lofter ved at rengøre overfladen og desinficere den med klorin eller rodalon. Lad midlet sidde på i cirka 20 minutter. Vask det af igen og lad stedet tørre helt ud. Vær opmærksom på, at klorin kan blege farvede overflader, og at man fraråder klorin og andre desinficerende midler til den daglige rengøring. Tapet, gipsplader og lignende materialer, som man ikke kan desinficere, og som er kraftigt groet til med skimmelsvampe, må skiftes ud. Kontakt ejendomskontoret, så skaden kan blive udbedret.  

Råd & Vejledning om fugt og ventilation De vigtigste råd til en tør bolig er:

  • Luft ud flere gange dagligt – især i køkken og soveværelse.
  • Luk døren til badeværelset, når der bades.
  • Hæng ikke tøj til tørre i boligen.
  • Hold spalteventiler og andre udeluftsventiler i vinduer og ydervægge åbne.
  • Få selv små vandskader repareret hurtigt og fjern årsagen til skaden.
  • Luft ekstra meget ud, når fyringssæsonen starter, så sommerens fugt luftes ud.

  Som Andelshaver har du/i stor indflydelse på fugtniveauet i din/jeres bolig. Tøjtørring, brug af vandfordamper, manglende udluftning og megen madlavning uden låg giver høj fugtighed og dermed risiko for skimmelsvampe.  

Fakta om skimmelsvampe:  

Skimmelsvampe kan vokse på de fleste organiske materialer i boliger fx tapet, træ, tekstiler, limstoffer og pap på gipsplader. Derudover kan de findes i mineraluldsisolering, der har været støvet og vådt og i pudsede vægge. De kan vokse skjult inde i en væg eller bag et tapet, hvor der er blevet fugtigt fx efter en vandskade. Skimmelsvampe vokser godt ved de temperaturer, der er i en bolig, men kun hvis fugtigheden i materialerne er passende høj (over 70% relativ fugtighed). Normalt er boligens materialer ikke så fugtige, men i fx badeværelser, køkkener og på kolde overflader, hvor fugten kondenserer, kan der lokalt opstå forhold, som er ideelle for skimmelsvampe. De alvorligste problemer opstår dog næsten altid i forbindelse med vandskader, fx på grund af utætte tage og vandrør, eller vand, der suges op i vægge fra fundamentet.  

Gå til lægen:

Har du fundet skimmelsvamp i din bolig, og er der nogen i familien, som lider af uforklarlig træthed, hovedpine, åndedrætsbesvær eller allergilignende symptomer som for eksempel snue eller kløende øjne, så bør I gå til lægen. Husk at fortælle lægen, at problemerne måske kan skyldes fugt- og skimmelsvampe i boligen.  

 

 Sidst opdateret Den 19/09/2015